středa 7. dubna 2021

MINIRECENZE: Some Girls Do (1969)

 


Hugh Drummond je povolaný prošetřit, proč záhadně umírají muži spojení s projektem nového vysokorychlostního letounu. Drummond během vyšetřování potkává krásné ženy v čele se smyslnou Helgou. Stopy ho vedou k závěru, že za vším stojí jeho dávná nemesis, padouch Carl Petersen...

Za pokračováním pokračování eurospy Něžné pohlaví sice stojí stejný tvůrčí tým, kvalita však šla minimálně o stupeň dolů. Režisér Ralph Thomas zvládá kombinaci humoru a akce s lehkostí, Richard Johnson je v roli agenta Drummonda stále sympatický a s přimhouřením oka i přesvědčivý. Ústřední melodie je natolik chytlavá, že si ji zpívám i druhý den od zhlédnutí. V každém druhém záběru navíc krásná žena...No počkat!

Premisu o padouchu Petersonovi, který jako zabijáky využívá svůdné krásky, byla použita v právě o dva roky starším Něžném pohlaví, kde však stejnému zloduchovi stačily jen dva vrahové v sukních, Elke Sommer a Sylva Koscina. A nejen že v podání Nigela Greena byl podlý Peterson charismatičtější než ten Jamese Villerse, ale dokonce tvůrci nezapomněli ani na zábavný a (v rámci možností žánru) uvěřitelný děj. Tady se ale tvůrci rozhodli nechat diváky natolik kochat sličnými herečkami, že vše ostatní šlo stranou.

Dějové linky chvílemi vůbec nedávají logiku, některé postavy se objeví a jsou dívkami odstraněné, ale divák se nedozví, proč a jakou měly se zápletkou souvislost. A upřímně na kouzlo Sommer a Kosciny to podle mého názoru dívčí armáda (tentokrát v čele s dvojicí Daliah Lavi-Beba Loncar) nedotáhla. Nejzajímavější ze všech je mladá Joanna Lumley, která se během úvodních titulků objeví jako jedna z Petersonových žen.

Z herců ještě zmíním komika Ronnieho Stevense v roli Drummondova sidekicka, Maurice Denhama jako roztržitého vědce a Roberta Morleyho v roli homosexuálního kuchaře. Morley tentokrát svou postavu nezvládl a balancuje na hraně karikatury. Nicméně pokud si lebedíte v prostředí mezinárodních produkcí šedesátých let, které své diváky přivádějí do přímořských letovisek, velkých hotelů a koktejlových večírků, na své si přijdete. Kdybych však měl doporučit pouze jeden film s Hughem Drummondem, byl by to jednoznačně předchůdce Some Girls Do – Něžné pohlaví.
















Žádné komentáře:

Okomentovat