neděle 20. prosince 2020

Vánoční prázdniny / Christmas Vacation (1989)


NOČNÍ SPECIÁL

Hrdý otec rodiny Clark Griswold je natěšený, že stráví vánoční svátky v rodinném kruhu se svou ženou Ellen, dětmi Audrey a Rustym a prarodiči. Jeho snaze o ty nejlepší Vánoce však zabrání série karambolů a především neočekávaný příjezd podivínského bratrance Eddieho s rodinnou a uslintaným psem Soplíkem. Očekávaná vánoční prémie od jeho zaměstnavatele Shelbyho navíc stále nedorazila. Přežije Clark tyto Vánoce ve zdraví?

České televize ve svém svátečním programu tradičně nabízejí festival pohádek, ale také některé již zdomácnělé zahraniční vánoční filmy. Mezi ně určitě patří Vánoční prázdniny, třetí film z volné série o rodině Griswoldových, jejíž hlava Clark se vždy nadchne pro velký společný zážitek, naplánuje ho, ale vlivem okolností nebo jeho vlastní roztržitostí vše skončí opačně proti jeho představám.

Za celou sérií stojí známý scénárista John Hughes, který se v 80. letech prosadil jako specialista na rodinné komedie o dětech či dospívajících. Hughes začínal jako přispěvatel do oblíbeného humoristického časopisu National Lampoon, jehož popularitu producenti ve své době využívali zařazením jména časopisu do názvu filmů, na kterých se  spolupracovníci časopisu podíleli. Vzhledem k tomu, že griswoldovská série vychází z povídek, které tam Hughes publikoval počátkem 80. let, i zde by měl být český překlad celého názvu „National Lampoon’s Christmas Holiday“ správně „Vánoční prázdniny časopisu National Lampoon“.

Protože režiséři a představitelé dětských rolí se u jednotlivých dílů střídali, kromě scénáristy Hughese tvář série pomohl zformovat představitel Clarka Griswolda Chevy Chase. Toho si diváci dodnes ztotožňují především s touto postavou a griswoldovské filmy patří k tomu nejlepšímu, co tento (jinak velmi dobrý) komik natočil. Překvapivě zdatnou oporou mu byla i herečka Beverly D’Angelo v roli Ellen Griswoldové. Série Bláznivých dovolených našla ve své době několik epigonů založených na podobném modelu zpackaných prázdnin průměrné rodinky (Vydařená dovolená, Báječná dovolená…), ale v žádném z nich nebyli představitelé manželů tak dobře sehraní jako Chevy a Beverly.

V tomto díle jim navíc zdatně pomáhá jejich podivínský bratranec Eddie v podání Randyho Quaida, který zde dostal poměrně dost prostoru a po volnějším začátku se jeho příchodem na scénu film ještě více rozsvítí (a to doslova, protože se tak stane poté, co se Clarkovi podaří zprovoznit vánoční osvětlení s více než 1 000 žárovkami) a pro Clarka o to osudověji začnou platit Murphyho zákony – nejen, že jste málem umrzli na cestě pro vánoční stromek a že jste při instalaci vánočních světýlek málem připravili celé město o elektřinu, teď vám váš příbuzný vypustí septik do kanálu, jeho pes vám rozmetá odpadky po obýváku a váš strýc málem podpálí váš dům.

Celý film je spíš než na promyšleném ději založený spíše na sérii zábavných scének, ale díky skvělým Chaseovi a Quaidovi to vůbec nevadí. Ve vedlejších rolích se objeví řada známých tváří, role Griswoldových-dětí byly tentokrát svěřeny budoucím hvězdám Juliette Lewisové a Johnnymu „Leonardovi“ Galeckimu. Já ještě zmíním Julii-Louis Dreyfus, kterou jsem si oblíbil v seriálu Show Jerryho Seinfelda, pro níž v roli sousedky jsou Griswoldovi stejnou nemesis jako Clouseau pro šéfinspektora Dreyfuse. Na herecký ansámbl měl v tomto díle dohlížet režisér Chris Columbus, ale po počátečních neshodách s Chasem byl nahrazen Jeremiahem S. Chechickem. Hughes posléze Columbusovi jako bolestné svěřil scénář dalšího vánočního hitu - Sám doma.

Vánoční prázdniny sice ukazují oslavu typických amerických Vánoc typickou americkou rodinou, ale poklidné prožití vánočních svátků mezi příbuznými bývá někdy problematické bez rozdílu kontinentu. Možná proto se tato komedie už 30 let od svého uvedení na VHS těší zasloužené oblibě i u nás.

P.S. Film se dočkal tří dabingových verzí, z nichž první vznikla pro VHS a dialogy jsou oproti originálu zbytečně vulgárnější a herci méně přesvědčiví. Další dvě verze jsou už zdařilejší, nicméně já doporučuji tu nejnovější z Primy, která se na internetu dočkala spíše odsudků. Clarka Griswolda v ní totiž dabuje skvělý Petr Oliva, který se na této roli vyřádil v dabinzích dalších dílů série. Ve verzi TV Nova sice dabuje taky, ale zcela nepochopitelně Eddieho. Určité kouzlo má i obsazení Olivovy skutečné manželky Dagmar Čárové jako hlasu Ellen (která tuto postavu nadabovala ve všech 3 dabinzích). Role Eddieho je pak v této verzi herecky suverénně nejlépe zvládnutá Jaromírem Medunou.








Žádné komentáře:

Okomentovat