pondělí 20. prosince 2021

Vánoce v Connecticutu / Christmas in Connecticut (1945)


NOČNÍ SPECIÁL 2021

Elizabeth Laneová je populární redaktorka ženského časopisu, jejíž čtenáři hltají články o životě na rodinné farmě, rady k péči o děti a tipy na recepty. Skutečná Elizabeth ale žije v ruchu velkoměsta, neumí vařit, je svobodná a bezdětná. Jak si poradí s přáním svého šéfa, aby na své farmě přes Vánoce ubytovala válečného hrdinu a předvedla mu sváteční kouzlo v teple rodinného krbu? 


Chtěl jsem se podívat na vánoční film s mojí nejoblíbenější herečkou Barabrou Stanwyck a nejdřív jsem si nemohl vybrat, jestli si vyberu Remember the Night z roku 1940 nebo o pět let mladší Christmas in Connecticut. Nakonec to vyhrála druhá ze svátečních komedií, protože jsem Barbaru už dvakrát viděl v roli napravené podvodnice (v Hawksově Gangsterské nevěstě a ve Strugesově geniální The Lady Eve) a chtěl jsem si ji užít v jiném typu postavy.

A toho se mi dostalo jen tak napůl. Stanwyck sice tentokrát nehraje nikoho s kriminálním pozadím, ale protože jsme v žánru crazy komedie, i tak se její postava vydává za někoho, kým není. Poloha emancipované a nepraktické novinářky Barbaře sedí a jako vždy je okouzlující nejen svým půvabem ale i hereckým projevem.

Bohužel se Stanwyck tentokrát nedostalo odpovídajícího hereckého partnera pro romantickou linku. Dennis Morgan není jako typ pro roli pilota špatný, ale nemá váhu Garyho Coopera, Henryho Fondy nebo Freda MacMurrayho. Výraznější mi přišli v podstatě všichni ostatní mužští představitelé včetně pilotova soka v lásce v podání Reginalda Gardinera i Sydneyho Greenstreeta jako pana Yardleyho. Ze všech nejzábavnější je ale S.Z. Sakall v roli maďarského kuchaře Felixe, kterému se dostalo těch nejlepších replik ve scénáři ("Blbonun, ovocní blbouni, to je ono."). Sakall byl skutečný maďarský emigrant (s Greenstreetem se setkal i v o tři roky straší Casablance), který si stejně jako jeho postava nezvykl na americkou kuchyni a po své manželce vyžadoval, aby mu na natáčení připravovala obědy středoevropských chutí.

Postavy procházejí zábavnými situacemi bláznivé komedie, které sice nejsou střídané v tempu scénářů Miloše Macourka, ale ani jednou jsem se nezačal nudit i kvůli skvělým dialogům ("-Nivní půdy jsou na pěstování nejlepší, ne?" - "Někteří lidé říkají, že ano, jiní, že ne." - "Ale co říkáte vy?" - "Já s nimi souhlasím."). Režie Petera Godfreyho sice není originální jako u Lubitsche nebo Wildera, ale dokáže udržet tempo a kontrolu nad veseloherní mašinérií i romantickými motivy. Velice dobře funguje dobová swingová hudba a melodie písně The Wish That I Wish Tonight zní jako balzám.

V roce natočil remake Vánoc v Connecticutu jako svůj režijní debut bývalý kulturista a budoucí guvernér Arnold Schwarzenegger a hlavní role v něm ztvárnili  Dyan Cannon, Kris Kristofferson a Tony Curtis. Podle kritických i diváckých reakcí však oprávněně upadl v zapomnění a dnes je spíše kuriozitou poptávanou snad jen videosběrateli. Původní Christmas in Connecticut jsou sice standardní, ale vysoce inteligentní zábavou. Což v porovnání se současnými svátečními romcomy není málo.









Žádné komentáře:

Okomentovat